Welke hoortoestellen zijn er?

Wanneer u het advies krijgt om hoortoestellen te proberen, gaat u naar een audicien. Die levert de hoortoestellen en begeleidt u tijdens de proefperiode. U heeft de mogeljkheid om meerdere toestellen enige weken op proef te gebruiken. Na de proefperiode volgt er in de meeste gevallen een controle op het audiologisch centrum. Pas als de proef goed is verlopen en u precies weet wat voor u het meest geschikte hoortoestel is, koopt u het hoortoestel.

BCD/BAHA
De letters BCD staan voor Bone Conduction Device, BAHA is een merknaam en staat voor Bone Anchored Hearing Aid ofwel het ‘bot-ankerhoorapparaat’. Ondanks de moeilijke naam is de BCD een heel gewoon hoortoestel. BCD-toestellen bieden hun geluid rechtstreeks aan het slakkenhuis aan, dwars door het bot achter het oor. Voor deze toestellen brengt een kno-arts een speciaal boutje in het bot achter het oor aan. Daarop wordt een trilblokje vastgeklikt. Het geluid gaat via het trilblokje naar uw schedel en bereikt zo het slakkenhuis.Een BCD kan een alternatief zijn voor slechthorenden die om verschillende redenen geen ‘gewoon’ hoortoestel kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld bij chronische oorontstekingen, dichte of vernauwde gehoorgang of een niet aangelegde gehoorgang. Laat u over de mogelijkheden van de BCD voorlichten door uw kno-arts of audioloog.

Hoorinfotheek
In de Hoorinfotheek vindt u hulpmiddelen voor slechthorenden en doven. U kunt een bezoek brengen om alle hulpmiddelen te bekijken en uit te proberen. De adviseur kan u informatie en advies geven. U vindt een Hoorinfotheek op verschillende locaties van Pento.