Hyperacusis (overgevoeligheid voor geluid)

Overgevoeligheid voor geluid
Mensen met hyperacusis zijn overgevoelig voor ‘gewone’ geluiden. Geluid kan als onaangenaam, hinderlijk of zelfs pijnlijk ervaren worden. Denk bijvoorbeeld aan fluitende vogels, gekletter van borden en bestek of het geluid van een stofzuiger of afzuigkap. Van welk geluid iemand last heeft en hoeveel last iemand ervaart, is per persoon verschillend. Sommige mensen ervaren elk geluid als zeer hinderlijk, andere mensen ervaren hinder bij specifieke geluiden of geluiden vanaf een bepaald volume of toonhoogte. Hyperacusis kan voorkomen bij een normaal gehoor, maar ook bij mensen met een gehoorverlies.  Daarnaast komt het ook vaak voor in combinatie met tinnitus (oorsuizen).

Informatiebijeenkomst
Pento Audiologisch Centrum Twente organiseert informatiebijeenkomsten over tinnitus en hyperacusis. Tijdens deze bijeenkomst wordt uitleg gegeven over het gehoor, gehoorverlies, tinnitus en hyperacusis. Ook wordt advies gegeven over hoe om te gaan met deze gehoorklachten en worden de mogelijkheden op het gebied van begeleiding/behandeling en technische hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld hoortoestellen besproken.

Behandeling
Pento Audiologisch Centrum Twente biedt een behandeling bij last van overgevoeligheid voor geluid. De behandeling bestaat naast bovengenoemde informatiebijeenkomst uit een intake en een aantal behandelsessies. De intake bestaat uit een audiologisch onderzoek (gehoormeting) door een audioloog of audiologie-assistent.  De onderzoeker kijkt van welke geluiden u last heeft. Vervolgens vinden er gemiddeld zes vervolgafspraken plaats bij een maatschappelijk werker waar onder begeleiding de reactie die geluid bij u oproept wordt afgebouwd.

Kom ik in aanmerking voor behandeling?
Indien u wilt weten of u in aanmerking komt voor bovenstaande behandeling dan hebben wij een verwijzing nodig van uw arts (bv. huisarts of kno-arts). U zal uitgenodigd worden voor de informatiebijeenkomst over tinnitus en hyperacusis. Vervolgens heeft u een individueel gesprek met een audioloog en maatschappelijk werker. In het team wordt uw casus besproken en wordt beoordeeld of u een geschikte kandidaat bent voor de behandeling. U wordt dan op de wachtlijst geplaatst.

Om deel te kunnen nemen aan de behandeling van overgevoeligheid voor geluid dient u 18 jaar of ouder te zijn. Daarnaast wordt gekeken naar uw psychische belastbaarheid, omdat de behandeling vrij intensief kan zijn.

Wij verwachten in het najaar van 2020 cliënten met overgevoeligheidsklachten ook op de locatie in Zwolle te kunnen behandelen. De behandeling die Pento Audiologisch Centrum Twente aanbiedt, is gebaseerd op een pilot-project van Pento Audiologisch Centrum Apeldoorn.

Meer informatie
Op de onderstaande websites vindt u antwoorden op veelgestelde vragen omtrent hyperacusis.

Tinnitus Expertise Netwerk Twente

Stichting Hoormij