Tinnitus

 

Iedereen heeft weleens last van een piep of suis in het hoofd. Bij de meeste mensen gaat dit vanzelf over. Soms blijven deze geluiden langer aanwezig of gaan ze helemaal niet meer weg. Dat heet tinnitus.

Vormen van tinnitus
Iemand die last heeft van tinnitus kan allerlei geluiden horen. Het meest voorkomend is een piep of suis, maar ook het rinkelen van bellen, de fluit van de fluitketel, het ruisen van de zee, een kwakende kikker, een raspend of roffelend geluid komen voor. Iemand die lijdt aan tinnitus kan ook verschillende geluiden tegelijk horen. Door de manier waarop het tinnitussignaal in de hersenen verwerkt wordt is het moeilijk ze simpelweg te negeren.

Oorzaak van tinnitus
De precieze oorzaak van tinnitus is meestal moeilijk vast te stellen. Wel is bekend dat het vaak optreedt in combinatie met gehoorverlies. Maar tinnitus komt ook voor zonder slechthorendheid.
Tinnitus komt ook vaak voor in combinatie met overgevoeligheid voor geluid.

Meer informatie
Op de websites www.tinnitus.nl.en de website van stichting Hoormij vindt u ook antwoorden op veelgestelde vragen omtrent tinnitus. Op de site van Hoormij kunt u ook een online informatieprogramma over tinnitus bekijken. In het filmpje wordt gesproken met twee ervaringsdeskundigen, kno arts Eize Wielinga en Annet Norde,  maatschappelijk werker van Pento.