Nieuwe behandeling Pento bij hyperacusis

Het gekletter van borden en bestek, schuivende stoelen, hoog en schel stemgeluid of (te) harde muziek in winkels… Wat als elk geluid teveel is? Dan is er mogelijk sprake van hyperacusis of overgevoeligheid van geluid. Pento heeft een nieuwe behandeling ontwikkeld voor mensen met overgevoeligheidsklachten voor alledaagse geluiden. Hierover is een artikel gepubliceerd op VHZ-online.

Mensen met hyperacusis zijn overgevoelig voor alledaagse, ‘gewone’ geluiden. Normale geluiden zoals het gekletter van servies, een stofzuiger of afzuigkap ervaren zij als zeer heftig. Sommige mensen gaan zelfs situaties vermijden om bepaalde geluiden niet te hoeven horen. Pento Audiologisch Centrum heeft voor mensen met deze klachten een overgevoeligheidsbehandeling (OGB) ontwikkeld. Een artikel over deze behandeling is nu verschenen op VHZ-online.

Over de behandeling

Tijdens deze behandeling worden de heftige reacties die cliënten ervaren bij bepaalde geluiden afgebouwd door het volgen van exposuretherapie gecombineerd met methoden uit de cognitieve gedragstherapie. De cliënt start met een intake met enkele vragenlijsten. Na de intake begint de behandeling, met een serie van gemiddeld zes afspraken bij een maatschappelijk werker. De behandelsessies bij de maatschappelijk werker vinden tweewekelijks plaats op een vaste dag en vast tijdstip. Tijdens deze afspraken wordt blootstelling aan geluiden gecombineerd met technieken uit de cognitieve gedragstherapie en lichaamsgerichte ontspanningsoefeningen. Uit onderzoek blijkt nu dat deze behandeling succesvol is in het afbouwen van overgevoeligheid voor bepaalde geluiden.

Waar kun je de behandeling volgen?

Cliënten met hulpvragen rondom overgevoeligheid voor geluiden kunnen momenteel worden doorverwezen naar de Pento Audiologische Centra in Zwolle en Hengelo. In de loop van 2022 worden hier meer Pento-locaties aan toegevoegd. Let op: De behandeling wordt pas opgestart na audiologisch onderzoek. Dit onderzoek wordt in werking gezet na verwijzing door je huisarts of specialist. Wil je meer informatie over deze behandeling? Overleg met je behandelend arts of stuur een e-mail naar info@pento.nl.

Meer weten?

Wil je meer details weten of de achtergrond lezen bij het onderzoek? Lees het artikel op VHZ online.

Share Button