Pento biedt nieuwe behandeling voor mensen met hyperacusis

Mensen met hyperacusis zijn overgevoelig voor dagelijkse geluiden zoals bijvoorbeeld het kletteren van bestek of het geluid van een afzuigkap. Hyperacusis kan een grote negatieve invloed hebben op het dagelijks functioneren. Daarom is Pento op zoek gegaan naar een behandeling om deze klachten te verminderen.

Cognitive Sound Exposure Therapy (CSET)
Pento biedt een nieuwe behandeling aan voor mensen die hinder hebben van hyperacusis. Deze behandeling wordt gegeven door een multidisciplinair team van audiologen, audiologisch onderzoekers en maatschappelijk werkers. De behandeling Cognitive Sound Exposure Therapy, afgekort CSET, combineert psycho-educatie, geluidsexposure en counseling.

Ruben Benard, klinisch fysicus–audioloog bij Pento Zwolle, legt uit: “We geven als eerste de cliënt uitgebreide informatie over het gehoor en de oorsprong van de klachten. Dit helpt om te begrijpen waarom geluiden zo hinderlijk kunnen zijn. Vervolgens worden vijf onprettige geluiden geselecteerd uit onze database. De cliënt wordt onder begeleiding blootgesteld aan deze geluiden. De luidheidsintensiteit wordt in tweewekelijkse sessies opgebouwd door exposure met aandacht voor de lichaamsreacties. Via verschillende technieken krijgt de cliënt handvatten om de storende geluiden beter te kunnen accepteren. Een behandeling bestaat gemiddeld uit zes sessies.”

Evaluatie CSET-behandeling
Om te evalueren of deze behandeling goed werkt heeft Sandrien Thieren, audioloog MSc bij Pento Twente, een studie opgezet. Ze heeft gekeken naar hoeveel geluid mensen kunnen accepteren voor en na de behandeling.

Sandrien Thieren: “De resultaten tonen dat de behandeling ervoor zorgt dat mensen die eerst alledaagse geluiden niet konden verdragen de geluiden na de behandeling wel konden accepteren. Dit resultaat kwam ook terug in genormeerde vragenlijsten. Zelfs na 6 maanden waren de klachten nog steeds minder aanwezig. Zes maanden na de laatste behandelsessie konden mensen met hyperacusis de geluiden die vóór de behandeling als storend ervaren werden, nog steeds goed accepteren.”

Publicatie in American Journal of Audiology
Het artikel New hyperacusis therapy combines psychoeducation, sound exposure and counseling werd geschreven door Pento audiologen Sandrien Thieren en Ruben Benard en Paula van Dommelen van TNO Child Health.

 

 

 

 

 

Share Button