Meer over tinnitus met audioloog Peter van Hengel

Tinnitus, ofwel oorsuizen: Wat is het precies? Wat zijn de meest gehoorde misverstanden en welke tips zijn er? Wij vroegen het aan audioloog Peter van Hengel van Pento locatie Twente. Hij heeft niet alleen beroepsmatig veel kennis over dit onderwerp, hij heeft zelf ook tinnitus.

Wat is tinnitus en hoe kan het dat het bij iedereen anders klinkt?

Tinnitus is het horen van geluid dat niet voor anderen hoorbaar is. Voor zover we nu weten, is het een zenuwsignaal dat precies lijkt op een zenuwsignaal dat de hersenen krijgen als geluid binnenkomt via het oor. Hoe dit signaal precies ontstaat is nog onduidelijk. Er zijn verschillende theorieën, maar er is nog geen sluitend bewijs. De hersenen interpreteren het signaal als geluid. Afhankelijk van de vorm van dit signaal kan het klinken als piepen, suizen of iets anders.

Is de ernst van de tinnitus te meten? Kan iemand het erger hebben dan iemand anders?

We kunnen aan de hand van een vragenlijst in kaart brengen hoeveel last iemand heeft van tinnitus. En op welk vlak dit het meeste effect heeft. Heeft iemand bijvoorbeeld het meeste last bij het in slaap vallen, ontspannen, concentreren of bij het verstaan van anderen etc. Hoeveel last je ervan hebt, is geen exacte maat. Dit maakt het ook moeilijk om te vergelijken tussen verschillende mensen.

Hoe ben je in de tinnituszorg terecht gekomen?

Toen ik bij het AC Twente kwam werken, werd ik gevraagd of ik informatiebijeenkomsten wilde geven voor cliënten. Ik vond dat heel erg leuk, omdat ik graag dingen uit wil leggen. Inmiddels geef ik die bijeenkomsten al een jaar of 10 en heb ik honderden patiënten mogen adviseren en begeleiden.

Wat is het meest gehoorde misverstand over tinnitus volgens jou?

Het grootste misverstand is denk ik nog steeds dat er niets aan te doen zou zijn. We kunnen tinnitus niet genezen, maar er is heel veel mogelijk om de last te verminderen. Daarbij is het wel zoeken naar welke hulp er bij wie kan worden ingezet. En soms is het een kwestie van meerdere vormen van hulp uitproberen of combineren. Gelukkig wordt deze boodschap steeds meer bekend.

Een ander hardnekkig misverstand is dat tinnitus veroorzaakt wordt door een gehoorbeschadiging. We weten nog niet precies wat tinnitus veroorzaakt. Een gehoorverlies kan een rol spelen, maar dat hoeft niet. Er zijn namelijk ook mensen zonder (meetbaar) gehoorverlies die tinnitus hebben. Het meest waarschijnlijk is dat er bij mensen die last hebben van tinnitus iets mis gaat in de filtering van geluiden en welke signalen aandacht krijgen.

Welke tip bij tinnitus zou je willen meegeven?

Als tinnitus je last bezorgt, zoek dan hulp. Alle audiologische centra in Nederland bieden hulp en begeleiding. Veel audiciens en KNO-artsen kunnen je informatie geven en op weg helpen. En je kunt natuurlijk ook altijd hulp en advies vragen bij patiëntenvereniging Stichting Hoormij. Bij tinnitus is behandeling en begeleiding mogelijk en dit kan veel opleveren. Maar verwacht geen snelle oplossing, het blijft maatwerk.

Hoe denk jij dat de toekomst van tinnituszorg eruit ziet?

Er wordt veel onderzoek gedaan naar mogelijkheden om tinnitus echt te genezen. Maar hoe meer we te weten komen, hoe duidelijker het wordt dat het een hele complexe aandoening is. En misschien zijn er wel verschillende vormen van tinnitus die verschillend behandeld moeten worden. De grootste vooruitgang in de komende jaren verwacht ik van meer betrouwbare informatie voor cliënten en behandelaren, waardoor goede hulp en begeleiding sneller bereikbaar wordt.

Welke websites of boeken zou jij aanbevelen over tinnitus?

Op de website van de commissie Tinnitus en Hyperacusis van de Stichting Hoormij staat goede informatie. Op de website van Hoorzaken staan regelmatig veel nieuwtjes. Tenslotte staat op de website van het Tinnitus Expertise Netwerk Twente goede uitleg over tinnitus en de behandelmogelijkheden. En uiteraard vind je op de Pento website uitgebreide informatie over tinnitus en onze behandelingen. Goede boeken om te lezen over tinnitus zijn onder andere ‘Eerste Hulp bij Oorsuizen’ van Olav Wagenaar en ‘Oorzaken’ van Arno Lieftink.

Waar luister je graag naar?

Ik luister graag naar mijn cliënten. Iedereen heeft weer een ander verhaal. Maar ik denk dat je bedoelt welke muziek ik graag luister… Dat kan van alles zijn: van klassiek tot hedendaags.

Wat betekent stilte voor jou?

Ik heb zelf ook tinnitus, maar gelukkig is het in mijn hoofd wel af en toe stil. Stilte betekent rust.

Meer over tinnitus horen van onze audiologen?

Afgelopen week zijn ook andere klinisch fysicus audiologen van Pento geïnterviewd over tinnitus en tinnituszorg. Hieronder een overzicht:

Share Button