Wereld TOS dag op 15 oktober

Vrijdag 15 oktober is het Wereld TOS dag. Op deze dag wordt internationaal aandacht gevraagd voor TOS oftewel taalontwikkelingsstoornissen. Dat is hard nodig, want veel mensen hebben nog nooit gehoord van TOS. Dit zorgt ervoor dat het nog vaak onopgemerkt blijft en dat kinderen niet de juiste ondersteuning krijgen.

Ongeveer 266.000 kinderen en jongeren in Nederland hebben een TOS. Bij hen wordt taal in de hersenen minder goed verwerkt. Mensen met een TOS hebben daarom veel moeite met het leren van taal.

Hoe herken je TOS?

Een TOS uit zich bij iedereen anders. Vaak is het al op jonge leeftijd te herkennen. Bijvoorbeeld omdat een kind met 2 jaar nog geen duidelijke woordjes zegt. Of wanneer een kind van 3 jaar nog geen zinnetjes maakt of als een kind met 4 jaar zichzelf niet verstaanbaar kan maken bij anderen.

Om een kind op de juiste manier te ondersteunen is het belangrijk dat een TOS zo vroeg mogelijk wordt gesignaleerd. Ook daarom is het belangrijk dat er meer bekendheid is over TOS. Dit helpt ouders en leraren om een TOS zo snel mogelijk te herkennen.

Ondersteuning bij TOS

Merk je dat je kind het lastig vind om anderen te begrijpen? Of praat of brabbelt het nog niet? Maak je je daar zorgen over? Neem contact op met je huisarts of consultatiebureau. Zij kunnen je doorverwijzen naar bijvoorbeeld Pento voor onderzoek of behandeling bij TOS.

Download de kleurplaat en ‘Teken voor taal’

Van 11 t/m 15 oktober 2021 vinden in heel Nederland activiteiten plaats om meer bekendheid te geven aan TOS. Een van die activiteiten is ’teken voor taal’. Speciaal voor Wereld TOS dag zijn er 10 kleurplaten ontwikkeld waarmee je samen aan de slag kunt. Lees meer over deze actie en download de kleurplaten op www.wereldtosdag.nl.

Organisatoren

De Nederlandse Wereld TOS Dag is een initiatief van ouders van kinderen met TOS en wordt van harte ondersteund door Koninklijke Kentalis, Koninklijke Auris Groep, Viertaal, Vitus Zuid, NSDSK, Pento, SpraakSaam, SamenTrOtS, FOSS en NVLF. Kijk op www.wereldtosdag.nl voor meer informatie en andere activiteiten die worden georganiseerd.

Share Button