BPPD

BPPD staat voor benigne paroxysmale positieafhankelijke duizeligheid. Benigne betekent ‘goedaardig’ of ‘ongevaarlijk’. Paroxysmale staat voor ‘in aanvallen optredend’. Heeft u BPPD, dan heeft u dus te maken met een in aanvallen optredende, positieafhankelijke, ongevaarlijke duizeligheid, die u ervaart als draaiduizeligheid. De wereld draait om u heen of u draait in de stilstaande wereld. Dit duurt meestal niet langer dan een minuut.

Oorzaak van BPPD
BPPD wordt veroorzaakt in een deel van het binnenoor: het labyrinth (evenwichtsorgaan). Bij mensen met BPPD bevinden zich daar ‘oorkristallen’, terwijl die niet in dat deel van het binnenoor horen te zitten. De kristallen komen uit het utriculum (elders in het labyrinth), maar hebben zich, bijvoorbeeld door een infectie, verplaatst. Andere mogelijke oorzaken zijn een trauma aan het hoofd, of simpelweg ouder worden. In de helft van alle gevallen is de oorzaak van de BPPD echter onduidelijk.

Omgaan met BPPD
Als u te maken krijgt met BPPD, dan kunnen enkele aanpassingen in uw dagelijkse activiteiten ervoor zorgen dat u zo weinig mogelijk klachten hebt.

  • Gebruik ’s nachts twee of meer kussens;
  • voorkom slapen op de ‘aangedane’ zijde;
  • stap ’s ochtends rustig uit bed. Blijf vóór het uit bed stappen een minuutje op de rand van het bed zitten;
  • voorkom vooroverbuigen (om iets op te pakken);
  • buig uw hoofd niet te ver naar achteren (om bijvoorbeeld naar het plafond te kijken). Wees bijvoorbeeld voorzichtig als uw haar gewassen wordt bij de kapper!

De behandeling van BPPD
Om BPPD te behandelen, worden de ‘oorkristallen’ vanuit het gevoelige deel van het oor naar een minder gevoelige locatie verplaatst. Dat kan met de Epley-manoeuvre. Bij deze methode worden, onder begeleiding van een arts of fysiotherapeut, vijf opeenvolgende bewegingen met het hoofd gemaakt.

Thuisoefeningen

De Epley-methode is effectief bij zo’n 80 procent van de BPPD-patiënten. Als deze methode bij u niet werkt, kan de behandelaar overgaan tot het geven van Brandt-Daroff thuisoefeningen. Deze worden ook voorgeschreven als de klachten na enige tijd weer terugkeren. In die gevallen heeft de therapie in 95 procent van de gevallen succes.

(met dank aan ParaMedisch Centrum Roosendaal)