Cursus ImPACTOS

ImPACTOS is een nieuw, bewezen effectief behandelprogramma voor logopedisten die werken met ouders van kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS). De logopedie in dit programma bestaat uit indirecte taaltherapie. ImPACTOS is een bewerking van het ImPACT-programma, waarbij IMPACT staat voor ‘Improving Parents as Communication Teachers’. Met andere woorden: je betrekt ouders actief als gelijkwaardige partners bij de behandeling van hun kind. Na het volgen van de cursus ImPACTOS kun je als logopedist ouders zelf in hun kracht zetten om hun kind te ondersteunen bij hun taalontwikkeling.

Wat houdt het ImPACTOS behandelprogramma in?

Bij de 2-daagse cursus ImPACTOS leer je als logopedist om ouders één-op-één te helpen om de taalontwikkeling van hun kind te stimuleren. Je kiest de taalstimulerende technieken die passen bij de capaciteiten en de hulpvraag van de ouders en de aard van de TOS van hun kind. Je doet deze technieken voor aan de ouders. Vervolgens oefenen de ouders de techniek in spelvorm met hun kind, zodat zij later zelf thuis deze technieken kunnen toepassen in hun dagelijkse routine.

Voor wie is ImPACTOS?

De cursus is voor logopedisten die minstens 2 jaar behandelervaring hebben met kinderen met TOS. Het ImPACTOS behandelprogramma is vooralsnog bedoeld voor Nederlands sprekende kinderen met TOS. De effectiviteit van het programma is namelijk nog niet onderzocht bij meertalige kinderen. De cursus is voor 8 tot 12 deelnemers.

Wat leer je?

De cursus bestaat uit 2 dagen. In deze cursus krijg je praktische informatie over het ImPACTOS behandelprogramma en oefen je met elkaar om ouders op een effectieve manier te betrekken bij de behandeling. Na de cursus kun je:

 • De hulpvraag (in samenspraak met de ouders) vertalen naar SMART geformuleerde logopedische behandeldoelen
 • De taalstimulerende capaciteiten van de ouders analyseren op basis van de ouder-kind interactie
 • Bepalen welke taalstimulerende strategieën een kind nodig heeft
 • Diverse gesprekstechnieken inzetten in je contact met ouders (passend bij hun leerstijl)
 • Alle taalstimulerende technieken uit het ImPACTOS programma voordoen met een kind
 • Ouders coachen en feedback geven volgens het ImPACTOS behandelprogramma
 • Belemmeringen signaleren bij het toepassen van het ImPACTOS behandelprogramma en zo nodig aanvullend advies geven aan de ouders
 • Oorzaken vaststellen voor onvoldoende verbetering van de taal-spraakontwikkeling
 • Ouders motiveren de taalontwikkeling van hun kind te stimuleren in het dagelijks leven

Vragen?

Mail je vraag naar impactos@pento.nl

Nieuwe data

De cursus bestaat uit 2 bijeenkomsten. Voor 2023 zijn er twee nieuwe cursusreeksen gepland:

 • Voorjaar 2023: woensdag 8 februari 2023 en vrijdag 14 april 2023. Uiterste aanmelddatum: woensdag 14 december 2022
 • Najaar 2023: woensdag 4 oktober 2022 en vrijdag 15 december 2023. Uiterste aanmelddatum: woensdag 23 augustus 2023.

Wanneer wordt de cursus gegeven?

 • woensdag 08 februari 2023 - 09:30 tot 17:00
 • vrijdag 14 april 2023 - 09:30 tot 17:00
 • woensdag 04 oktober 2023 - 09:30 tot 17:00
 • vrijdag 15 december 2023 - 09:30 tot 17:00

De trainers

Margo Zwitserlood-Nijenhuis, MSc
Klinisch linguïst en onderzoeker bij Pento Audiologisch Centrum Amersfoort
Margo Zwitserlood-Nijenhuis is klinisch linguïst en onderzoeker . Ze is gespecialiseerd in diagnostiek en behandeling van kinderen met TOS en specifiek in indirecte taaltherapie. Ze kreeg scholing in het ImPACT programma voor kinderen met autisme (ASS), paste het programma aan voor kinderen met TOS en deed een wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit ervan bij kinderen van TOS-behandelgroepen.

Waar wordt de cursus gegeven?

Pento locatie Amersfoort, Zangvogelweg 150, 3815 DP Amersfoort. Klik hier voor de routebeschrijving. De locatie en cursus voldoen aan de richtlijnen van de RIVM.

Let op: een incompany training behoort ook tot de mogelijkheden. Stuur een e-mail naar impactos@pento.nl voor meer informatie.

 

Pento locatie Amersfoort, Zangvogelweg 150, 3815 DP Amersfoort. Klik hier voor de routebeschrijving. De locatie en cursus voldoen aan de richtlijnen van de RIVM.

Let op: een incompany training behoort ook tot de mogelijkheden. Stuur een e-mail naar impactos@pento.nl voor meer informatie.

 

Wat zijn de kosten?

€545,- incl. BTW. Hiervoor krijg je 2 cursusdagen, inclusief lunch, cursusmap voor logopedisten en informatiebladen voor de ouders. Ook ontvang je na de cursus nog een feedbackronde van de trainer.

Aanmelden voor deze opleiding