Cursus FonoBomb

Wil je meer weten over het verloop van auditieve en fonologische ontwikkeling bij kinderen met een auditieve beperking? Welke gevolgen dit heeft voor het functioneren in schoolse vaardigheden? Wil je leren hoe je met FonoBomb de auditieve en fonologische ontwikkeling van kinderen met een auditieve beperking kunt stimuleren? Meld je dan aan voor deze cursus bij Pento.

Wat is FonoBomb?

Kinderen met een gehoorverlies missen dagelijks, in verhouding tot goed horende kinderen, veel auditieve informatie. Wij merken dat deze kinderen rond 1,6 jaar grote verschillen laten zien in zowel de auditieve als fonologische ontwikkeling. Vanuit dit perspectief hebben we de FonoBomb ontwikkeld. We hebben filmpjes gemaakt om de auditieve én fonologische ontwikkeling bij het jonge kind te stimuleren.

Voor wie is deze cursus?

De cursus is voor logopedisten die werkzaam zijn met jonge kinderen in de leeftijd van 1,6 tot ongeveer 3 jaar met een auditieve beperking.

Wat leer je?

Tijdens de cursus vergroot je je kennis over de fonologische lus en het belang van veel optimale auditieve input. We nemen je mee in het ontstaan van de FonoBomb en hoe jij dit kunt toepassen in je werk. Je gaat ook zelf aan de slag en maakt één eigen FonoBomb filmpje die je direct kunt gebruiken op je eigen werkplek om kinderen en hun ouders optimaal te laten profiteren van de FonoBomb.

Hoe ziet een FonoBomb filmpje er uit?

Hieronder zie je een voorbeeld hoe een filmpje eruit ziet. Tijdens de cursus maak je zelf ook één opname samen met een professionele cameraman, die je daarna direct tijdens je werk kunt inzetten.

De cursus kan bij minimaal 4 deelnemers ook incompany aangeboden worden.

Bekijk ook het artikel ‘FonoBomb: een interventie om auditieve en fonologische ontwikkeling van kinderen te stimuleren’ gepubliceerd op VHZ online.

Vragen?

Stuur je vraag naar fonobomb@pento.nl

Wanneer wordt de cursus gegeven?

  • donderdag 07 november 2024 - 09:30 tot 16:30

De trainers

Margreet Wessels
logopedist
Margreet Wessels is als logopedist werkzaam bij Pento Vroegbehandeling Amersfoort. Zij heeft zich na haar opleiding logopedie/akoepedie gespecialiseerd in het revalideren van het gehoor op een cluster 2 school voor dove en slechthorende kinderen. Naast haar werkzaamheden als akoepedist is zij ook werkzaam geweest als behandelend logopedist binnen Signis Amsterdam. Binnen Pento Amersfoort is Margreet werkzaam op de Wappergroep voor dove en slechthorende kinderen in de leeftijd van 1,6 – 3 jaar. Naast de diagnostiek, behandeling en begeleiding is er met name veel aandacht voor de auditieve en beginnende communicatieve vaardigheden. De eerste stappen binnen de taalontwikkeling (gesproken taal en/of gebarentaal) worden gestimuleerd en de individuele behoeftes van de kinderen krijgen hierbij veel aandacht. Margreet is zeer gebarenvaardig en heeft ervaring in het communiceren in zowel NmG als NGT.
Anniek Sol
logopedist/gezinsbegeleider
Anniek Sol is als logopedist/gezinsbegeleider werkzaam bij Pento Vroegbehandeling Amersfoort. Zij heeft zich na haar opleiding logopedie gespecialiseerd in de behandeling van jonge kinderen en is tevens gecertificeerd als video hometrainer en ambulant gezinsbehandelaar. Zij heeft binnen het cluster 2-onderwijs en binnen de Vroegbehandeling veel ervaring opgedaan in de behandeling, diagnostiek en begeleiding van kinderen met een auditieve beperking. Anniek werkt als gezinsbegeleider intensief samen met ouders om de ontwikkeling van hun kind te ondersteunen en stimuleren. Naast de directe cliëntenzorg is zij actief als aanjager van PentoLab. Hierbij begeleidt zij innovatieve projecten die gericht zijn op het verbeteren van de zorg binnen Pento. Anniek is gebarenvaardig en heeft ervaring  in het communiceren in zowel NmG als NGT.

Waar wordt de cursus gegeven?

Wat zijn de kosten?

545,- incl. BTW en inclusief lunch, de handleiding FonoBomb en één professioneel opgenomen klankfilmpje.

Aanmelden voor deze opleiding