Hoortoestelcontrole

Technische controle hoortoestellen

De cliënt komt voor controle van zijn hoortoestellen. We onderzoeken of het hoortoestel technisch in orde is. We hebben bij dit onderzoek de medewerking van de cliënt nodig. Wij gebruiken een kinbeugel. Deze hangt aan de oren van de cliënt. Daarna krijgt de cliënt een dun slangetje in beide oren. Dit slangetje kriebelt een beetje. Daarna doen we het hoortoestel in het oor. De cliënt krijgt geluiden te horen via een luidspreker. De cliënt moet zo stil mogelijk zitten en niet praten. Op deze manier meten we het hoortoestel door.

Lukt dit onderzoek niet? De cliënt wilt bijvoorbeeld niet meewerken, dan doen we een andere meting. Hierbij leggen we het hoortoestel in een meetbox. Zodoende meten we het toestel door. Dit is minder uitgebreid dan de meting met de kinbeugel.

 

Onderzoek horen in het vrije veld

We meten het horen met hoortoestellen in de onderzoekskamer (vrije veld). De cliënt heeft de hoortoestellen in. Eén onderzoeker staat achter de cliënt en laat verschillende geluiden horen. De andere onderzoeker zit tegenover de cliënt en observeert de reacties op de geluiden. Een voorbeeld van een reactie is ‘omkijken’, ‘benoemen van de geluiden’, ‘pupilverwijding’, ‘verstillen’ of ‘ja-zeggen’.

 

Onderzoek spraakverstaan in het vrije veld

We meten het verstaan met hoortoestellen in de onderzoekskamer (vrije veld). De cliënt heeft de hoortoestellen in . De cliënt zit tegenover een luidspreker en krijgt hieruit woorden te horen. De cliënt moet deze nazeggen. De woorden worden steeds zachter. Het wordt dan steeds moeilijker om ze goed te verstaan. Het zijn korte woorden zoals: ‘bus’, ‘vaak’ en ‘pen’.

 

* Klik op de foto’s voor meer informatie voor de cliënt