Voorlichtingsvideo’s neonatale screening

Het RIVM heeft in opdracht van VWS en in samenwerking met onder andere Pento voorlichtingsvideo’s gemaakt over het belang van vroegtijdig starten met behandeling als een kind een matig gehoorverlies heeft. In de video’s delen ouders en professionals hun ervaringen en kennis.

In de voorlichtingsvideo’s leggen twee gezinnen uit wat het gehoorverlies van hun kind betekent in het dagelijkse leven en hoe zij daarmee omgaan. De moeder van Fien en Lot vertelt dat beide dochters een matig gehoorverlies hebben. Zij gaat in op wat zij als ouders gedaan hebben om de ontwikkeling van hun dochters te stimuleren. De tienjarige Fien deelt zelf ook haar ervaringen. De moeder van Félice is nog maar kort gestart met de behandeling en vertelt wat dit en het gehoorverlies van haar dochter voor haar betekent.

Audioloog Bert van Zanten (UMC Utrecht) legt uit wat een matig gehoorverlies is en wat de invloed daarvan is op de taalontwikkeling. Logopedist/gezinsbegeleider Joke Hoek-Vos van Pento vertelt hoe zij de ouders begeleidt in het grip krijgen op het gehoorverlies van hun kind. Onderzoeker Evelien Dirks (NSDSK) gaat in op recente onderzoeken naar de ontwikkeling van matig slechthorende peuters en het belang van gezinsbegeleiding en het dragen van hoortoestellen.

Klik op de link om de filmpjes te bekijken

 

Share Button