Symposium ‘Als taal geen feestje is’

Pento, Kentalis en de Hanzehogeschool Groningen vragen dit najaar extra aandacht voor taalontwikkelingsstoornissen (TOS) bij kinderen. Op vrijdagmiddag 8 oktober wordt daarom het symposium ‘TOS: als taal geen feestje is’ georganiseerd. Speciaal voor professionals in zorg en onderwijs.

 Over TOS en de rol van de professional

Kinderen met TOS hebben grote moeite met praten of het begrijpen van taal. Dit zorgt voor achterstanden en frustraties. In een klas of groep van twintig kinderen, heeft – statistisch gezien – één kind TOS. Hoe eerder je TOS opmerkt, hoe succesvoller de behandeling voor kinderen met TOS. Het tijdig herkennen van TOS is dus van groot belang. Hoe eerder je TOS opmerkt, hoe succesvoller de behandeling. TOS kan al op tweejarige leeftijd worden gesignaleerd bijvoorbeeld door het consultatiebureau. Ook de leerkracht op de basisschool heeft een belangrijke rol bij het signaleren van taal- en/of spraakproblemen.

 Save the date!

Hoe signaleer ik TOS bij een kind? Hoe kan ik daar als zorg – of onderwijsprofessional mee omgaan? Wanneer moet ik mij zorgen maken over de taalontwikkeling bij het jonge kind? Deze vragen en meer staan centraal tijdens het symposium. Noteer de datum van 8 oktober in je agenda!

 Studenten bezoeken scholen in Drenthe met een TOS-tas

Omdat het tijdig signaleren van TOS belangrijk is, delen studenten Logopedie van de Hanzehogeschool Groningen na de zomer een TOS-tas uit bij basisscholen in Drenthe. In voorgaande jaren deden zij dat ook in Friesland en Groningen. In de tas zit een voorleesboek en andere hulpmiddelen waarmee je signalen kunt herkennen die passen bij een taalontwikkelingsstoornis.

Programma
Ben je nieuwsgierig naar het aansprekende programma? Klik dan hier om dit te bekijken.

Inschrijven kan nu!
Schrijf je in via deze link.

Share Button