Pento - Experts in horen, spreken en verstaan

Hoortoestellen

Een hoortoestel is eigenlijk een kleine, draagbare geluidsversterker. Het is een hulpmiddel om beter te horen, maar het zal nooit uw eigen gehoor terug kunnen geven. Natuurlijk is het belangrijk dat een hoortoestel u helpt bij het horen. Maar een hoortoestel moet ook prettig zitten, aangenaam klinken en gemakkelijk in gebruik zijn.

Moderne hoortoestellen

Gelukkig ontwikkelt de hoortoesteltechniek zich snel. Moderne hoortoestellen zijn flexibel en krachtig. Ze kunnen nauwkeurig worden afgesteld op vrijwel ieder gehoorverlies. Bovendien bestaan er tegenwoordig manieren om geluid digitaal te bewerken. Daarmee verbetert  het spraakverstaan of de geluidskwaliteit.

Op zoek naar een passend hoortoestel

Wanneer u het advies krijgt om hoortoestellen te proberen, gaat u naar een audicien. Die levert de hoortoestellen en begeleidt u tijdens de proefperiode. U heeft de mogeljkheid om meerdere toestellen enige weken op proef te gebruiken. Na de proefperiode volgt er in de meeste gevallen een controle op het audiologisch centrum. Pas als de proef goed is verlopen en u precies weet wat voor u het meest geschikte hoortoestel is, koopt u het hoortoestel. De audicien kan u meer vertellen over de kosten en vergoedingen. Veel nuttige informatie kunt u vinden op een speciale website van de Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden (NVVS): www.hoorwijzer.nl.

hoortoestellen

 

BCD/BAHA

De letters BCD staan voor Bone Conduction Device, BAHA is een merknaam en staat voor Bone Anchored Hearing Aid ofwel het ‘bot-ankerhoorapparaat’. Ondanks de moeilijke naam is de BCD een heel gewoon hoortoestel. BCD-toestellen bieden hun geluid rechtstreeks aan het slakkenhuis aan, dwars door het bot achter het oor. Voor deze toestellen brengt een kno-arts een speciaal boutje in het bot achter het oor aan. Daarop wordt een trilblokje vastgeklikt. Het geluid gaat via het trilblokje naar uw schedel en bereikt zo het slakkenhuis.

Een BCD kan een alternatief zijn voor slechthorenden die om verschillende redenen geen ‘gewoon’ hoortoestel kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld bij chronische oorontstekingen, dichte of vernauwde gehoorgang of een niet aangelegde gehoorgang. Laat u over de mogelijkheden van de BCD voorlichten door uw kno-arts of audioloog.

Hoorinfotheek

In de Hoorinfotheek vindt u hulpmiddelen voor slechthorenden en doven. U kunt een bezoek brengen om alle hulpmiddelen te bekijken en uit te proberen. De adviseur kan u informatie en advies geven. U vindt een Hoorinfotheek op verschillende locaties van Pento.