Pento - Experts in horen, spreken en verstaan

Tinnitus (oorsuizen)

Iedereen heeft wel eens last van een piep of suis in het hoofd. Bij de meeste mensen gaat dit vanzelf over. Soms blijven deze geluiden echter langer aanwezig of gaan ze helemaal niet meer weg. Dat heet tinnitus. Het woord tinnitus is afkomstig van het Latijnse woord ‘tinnire’: rinkelen of bellen.

Vormen van tinnitus

Iemand die last heeft van tinnitus kan allerlei geluiden horen. Het rinkelen van bellen, de fluit van de fluitketel, het ruisen van de zee, een kwakende kikker, een raspend geluid, een soort echoput, enzovoort. Iemand die lijdt aan tinnitus kan zelfs verschillende geluiden tegelijk horen. Omdat de geluiden vaak hard en hinderlijk zijn, is het moeilijk ze simpelweg te negeren.

Oorzaak van tinnitus

De precieze oorzaak van tinnitus is meestal niet te achterhalen. Wel is bekend dat het vaak optreedt in combinatie met een (medisch niet te behandelen) slechthorendheid in het binnenoor. Maar tinnitus komt ook voor bij andere ziektebeelden.

Behandeling en begeleiding

Voor tinnitus is meestal geen medische behandeling, maar de meeste mensen leren er goed mee omgaan. Zij hebben in het dagelijks leven weinig tot geen last van de tinnitus. Voor mensen die in het dagelijks leven veel hinder hebben van de tinnitus kan het audiologisch centrum hulp bieden. Soms kan een hoortoestel of tinnitusmaskeerder verlichting geven. Onder begeleiding bij tinnitus leest u meer over wat wij voor u kunnen doen.

Meer informatie

Meer informatie over tinnitus kunt u vinden op www.tinnitus.nl. Op de website van de NVVS vindt u antwoorden op veelgestelde vragen omtrent tinnitus.