Pento - Experts in horen, spreken en verstaan

OAE-meting

Oto-akoestische emissies (OAE) zijn zwakke geluiden die meetbaar zijn in de gehoorgang en opgewekt worden door het binnenoor. Alle gezonde oren hebben oto-akoestische emissies. Vanaf een bepaald gehoorverlies zijn er geen oto-akoestische emissies meer te meten. Is dat het geval, dan kan het zijn dat in het oor een stoornis aanwezig is.

Hoe gaat een OAE-meting in zijn werk?

Een OAE-meting is een objectieve vorm van gehooronderzoek waarmee vooral de kwaliteit van het binnenoor (het slakkenhuis) en in het bijzonder de buitenste haarcellen wordt gemeten. Emissies worden gemeten door het oor (de gehoorgang) af te sluiten met een dopje. In dat dopje zitten een microfoontje en een telefoontje. Met de telefoon kan een geluid (bijvoorbeeld een klik of toonpaar) worden aangeboden. Daarmee wordt een emissie opgewekt. Het microfoontje registreert het geluid in de gehoorgang, afkomstig van het binnenoor.

Gehoorscreenings na een OAE-meting

Gehoorscreenings zijn gebaseerd op OAE-metingen. Deze screenings worden bijvoorbeeld door de thuiszorg uitgevoerd bij baby’s van enkele dagen oud (neonatale gehoorscreening).

oto-akoestische emissies